Er zijn weinig stoffen zo belangrijk om gezond te blijven als magnesium(Mg). Dit mineraal is een activator van ongeveer 325 biochemische processen in ons lichaam. Het is noodzakelijk voor de energieproductie (synthese van ATP) en voor de gezondheid van mitochondriën, maar ook voor de synthese van eiwitten en voor het onderhoud van het cel DNA en het mitochondriaal DNA.
Zonder magnesium, geen energie in de cel.
De lijst van taken voor magnesium is lang; hoofdzakelijk is het vitaal voor de energiemachine in de cellen. De mitochondriën in de cel hebben magnesium nodig voor het in te bouwen in de energiemolecule ATP. ( ATP is in werkelijkheid het biologisch actieve magnesium-ATP-complex). Ze gebruiken de magnesium ook voor het activeren van enzymen betrokken bij het productieproces van ATP en voor het transport van ATP binnen de cel. Een tekort aan magnesium zorgt dus voor minder biologisch actief ATP en een energietekort.
Er moet ongeveer 25- 30 gram Mg aanwezig zijn in het lichaam. Ongeveer 55% zit in botweefsel, 25% in de spieren en 19% in ander weefsel. Slechts 1% zit in het bloed. Dus een bloedbepaling of je een tekort hebt aan Mg is niet echt nuttig. Alles onder de waarde van 2,2 mg/dl wijst op een tekort.
Eerste tekenen van een tekort zijn aanvankelijk eerst spierkramp en vermoeidheid. Andere vroege symptomen zijn misselijkheid, verminderde eetlust, algemeen zwakte, tintelingen, draaiduizeligheid en een abnormaal hartritme.
De grootste reden van een tekort is: te weinig inname. Bewerkte voeding, geraffineerde granen en veel suikers bevatten geen Mg. Vlees en melk bevatten minder Mg dan groene groenten en gamba’s en mosselen. Soms is de absorptie in de darm moeilijker door verbindingen van Mg met andere stoffen. Bepaalde medicijnen remmen de opname. Ook ouderen hebben dikwijls een tekort.
In de dagelijkse voeding zitten een aantal goede Mg leveranciers:
- Groenten van een groene kleur zoals spinazie, boerenkool en
- Andere groenten: (snij)bieten, broccoli, ijsbergsla
- Noten: amandelen, cashew en pompoenpitten
- zeevruchten: garnalen, mosselen, bauwe vis
- Fruit: avocado, bananen, citroen, frambozen
- Verse melk van normaal gevoede koeien
- Cacao of donkere chocolade
- Himalaya zout
- Eén tot twee koffie per dag
Als veilige bovengrens wordt tussen de 240 en 480 milligram elementair magnesium per dag aangehouden. Het hangt wat af van de klachten en hoe snel je moet ingrijpen op de klachten. Mijn regel is: ongeveer 5 mg magnesium per kilo lichaamsgewicht. Let wel op dat er verschillende organische gebonden vormen van magnesium zijn. De organische verbindingen magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat worden beter opgenomen dan het anorganische magnesiumoxide. Er is ook een effectieve bron: magnesiummalaat (Mg + appelzuur).
Een advies: Verdeel Mg over de dag. In de ochtend in de vorm van Mgmalaat en 20-60 minuten voor het slapen, Mg bisglycinaat.
Starten met aanvullende voeding of supplementen geeft heel snel resultaat !
Publicatie: 13/01/2025Terug naar nieuwsoverzicht