Traditionele mediterrane voeding – de principes
- De basis van elke maaltijd zijn plantaardige voedingsmiddelen.
Eet elke dag een ruime portie groenten (300 gram) en twee tot drie porties (handvol) fruit. Geef de voorkeur aan dagverse groenten (diepvriesgroenten kunnen eventueel ook). Eet regelmatig rauwkost met verschillende groenten vooral in de zomer. Voeg bij de salade een handvol noten (walnoten, brazielnoten, amandelen,..) en zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten,..). Haal je koolhydraten uit volkorenbrood en peulvruchten( erwten, linzen, bonen) en eventueel rijst of verse deegwaren. Gebruik verse kruiden in plaats van zout en gebruik ui, knoflook, citroen en azijn.
- Eet verse voeding, bij voorkeur seizoen producten van plaatselijke teelt.
- Olijfolie is de belangrijkste bron van vetten
- Minder zuivelproducten en meer gefermenteerde producten (yoghurt).
- Verminder het gebruik van dierlijke proteïne. Vis 1x per week, gevogelte twee maal per week en genoeg ei. Kies eens voor een vegetarische schotel. Rood vlees gebruik je maar eens om de twee weken.
- Per week één tot vier eieren. In een ei zitten alle essentiële aminozuren, genoeg vitamines en mineralen
- Beperk zoetigheden. Kies voor kwaliteit pure chocolade met minstens 70% cacao en vermijd industriële koekjes en gebak.
- Beperk alcoholgebruik. Maximaal één tot twee glazen wijn per dag.
- Eet sober, uitsluitend aan de tafel en neem je tijd om te eten. Goed en rustig kauwen belast je maag minder en vermengt het voedsel met speeksel, wat de vertering verbeterd.
- Eet op regelmatige tijdstippen en breng een vaste structuur in de maaltijdfrequentie.